Czarne kulki mocy- wegańskie, bez glutenu, bez nabiału, bez jajek



Lubicie czarny? A może ubieracie się na czarno, bo jesteście z nocnej straży? Jeśli jedna z odpowiedzi jest prawidłowa to możemy przejść dalej :) Jeśli dodatkowo przepadacie za kaszą jaglaną, minimalizmem i chcecie zjeść coś zdrowego, a jednocześnie słodkiego to czas zapoznać się z przepisem na czarne kulki mocy! Jak zawsze minimum składników i  pracy, a maksimum smaku. Mak dostarczy nam wapnia, kasza jaglana witamin z grupy B, a daktyle salicylanów działając podobnie jak aspiryna.



Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 łyżeczka masła kokosowego
½ kubka daktyli
Mak
Woda

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 30-40 minut. Kaszę jaglaną jak zawsze gotujemy w proporcji 2 szklanki kaszy:1 szklanka wody. Kaszę po ugotowaniu odstawiamy na kilkanaście minut czekając aż ostygnie. Do chłodnej kaszy jaglanej dodajemy miękkie daktyle i blenderujemy. Następnie dodajemy masło kokosowe i własnoręcznie mieszamy z kaszą. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi lepimy nasze czarne kulki mocy obtaczając je w zmielonym maku.


10 komentarze:

  1. Nie mogę jeść glutenu, więc akurat w sam raz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, prezencja rewelka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego przepisu jeszcze nie widziałem, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie to wygląda :) Przyda mi się na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam - bardzo zdrowe i bardzo pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo interesująco :)

    OdpowiedzUsuń

 

Popularne posty

Follow by Email

3

4

JemyZdrowo.pl